A hitleri időszakról számos könyv született már, sokan túlélőként írták le az átélt borzalmakat, Anne viszont az elhurcolásukat megelőző mindennapokba enged betekintést. A fiatal lány 2 éven keresztül vezetett naplót bujkálásukról, egészen addig, míg egy feljelentést követően elhurcolták a családot a rejtekhelyükről. Anna Frank naplója egy kivételes tinilány életébe ad betekintést, úgyhogy olvasásra fel!

A cselekmény röviden

Mindennapjait 1942. június 12-én kezdte el papírra vetni Anne, innen indul a történet. A szülinapi ajándékként kapott naplót Kittinek nevezi el, és minden bejegyzését levélszerűen, Kittinek címezve írja. Egy nap Anne nővére, Margot behívót kap az SS-től, és a család úgy dönt, inkább a bujkálást választják, így életük gyökeresen megváltozik. Édesanyja, édesapja, nővére és Anne 3 másik üldözöttel kénytelen osztozni a gondosan előkészített rejtekhelyen. Később egy újabb menekülő is csatlakozik hozzájuk.

A 14 éves Anne naplójában részletesen beszámol körülményeikről, az összezárt élet minden nehézségéről számot ad. Kezdetben mindenki jól kijön egymással, de idővel nehézzé válik az együttélés. A cserfes, neveletlennek titulált Annet folyton kioktatják. Idővel a rejtőzők felélik pénzüket, a kialakult helyzet miatt egyre nehezebb lesz élelemhez jutni és persze egymást tolerálni.

Anne Frank naplója

Összességében nézve:

A könyv néhol unalmasnak hat, hiszen mindennapi dolgokról ír Anne, de tudva a bujkálás okát és a szörnyű végkifejletet, mégis izgalmas olvasmány. Bár tudjuk, hogy a rejtőzőket végül megtalálják, mégis úgy olvassuk a naplóbejegyzéseket, mintha valami más végkifejletet várnánk.

Megtudhatjuk, milyen gondolatok foglalkoztatnak egy tizenéves kamaszlányt, miért érzi úgy, hogy őt nem értik meg és milyen konfliktus van édesanyja és közte. Anne végtelenül pozitív szemléletű, sanyarú sorsa ellenére is megtalálja minden egyes nap azt, aminek örülhet még ilyen körülmények között is. Fiatal kora ellenére rengeteg bölcs gondolatot elhint a sorok között.

Hogyan lett könyv a naplóból?

A 8 nyolc rejtőző közül egyedül Otto Frank, Anne édesapja élte túl a történteket. Anne nem sokkal 16. születésnapja előtt, a bergen-belseni koncentracios táborban hunyt el tífuszban néhány héttel a tábor felszabadítását megelőzően.

A rejtőzésben segítséget nyújtó Miep Gies találta meg végül Anna naplóját az elhurcolás után, melyet a háborút követően átadott a borzalmakat túlélt Anne édesapjának, aki nyilvánosságra hozta az írást.

Anne többször hangoztatta naplójában, hogy író akar lenni. Bár nem élhette meg a sikert, naplója minden egyes betűje örök érvényű tanúságtétel marad az utókor számára.

Kiknek ajánlott olvasmány?

- Akik érdeklődnek a II. világháború iránt

- Akik kíváncsiak, hogyan éltek a bujkáló családok a hitleri megszállás alatt

- Akiket érdekel, milyen gondolatok foglalkoztatnak egy tizenéves kamaszlányt

- Akik szeretnének a legnehezebb helyzetekben is megtalálni a szépet, épp úgy, mint Anne

Kedvenc idézetek a könyvből:

„A papír türelmesebb az embereknél”

„Én úgy találom, hogy minden szomorúság mélyén lappang valami szépség, és ha azt észreveszed, egyre több örömben is lesz részed”

„Nem bővelkedem sem pénzben, sem más földi javakban, nem vagyok se szép, se intelligens, se csinos, csak épp boldog vagyok, és az is maradok”

„Van e szebb dolog ezen a világon, mint egy nyitott ablakból a természetet szemlélni, hallgatni a madárfüttyöt, érezni arcodon a nap sugarát és átölelni egy kedves fiút”

„… a természethez gazdagnak és szegénynek egyformán joga volna”

„…a természet alázatosságra tanít, és arra a készségre, hogy a csapásokat bátran viseljem el”

„A lustálkodás vonzónak tetszhet, de elégedettséget csak a munka ad”

„A vallásos emberek örülhetnek, mert földöntúli dolgokban hinni nem mindenkinek adatik meg”

A könyv adatai: 

Keménykötésű

Terjedelem: 308 oldal

Kiadó: Park Könyvkiadó